Menü Bezárás

Monstera szaporítása vízben

Monstera szaporítása vízben

Könnyű gondozhatóságuk és trópusi megjelenésük miatt nagyon népszerűek a különböző Monstera fajok, az áruk azonban gyakran enyhén szólva is borsos. Szerencsére, ha sikerült beszerezni egy egészséges, szépen fejlődő egyedet, hamar megsokszorozhatjuk a rendelkezésünkre álló növények számát – legegyszerűbben vízben történő gyökereztetéssel.

A Monstera fajok szaporítása vízben tulajdonképpen rendkívül egyszerű feladat, igazából csak négy dologra hívnám fel a figyelmet. Ezek pedig az alábbiak.

1. Egészséges növényről várjunk le hajtásrészt!

Mindig csak egészséges, jól fejlődő növényről vágjunk le hajtásrészt, hiszen így a legnagyobb az esélyünk arra, hogy abból is hasonló tulajdonságokkal rendelkező kis növényke váljon. Ráadásul egy sínylődő egyed túlélési esélyeit is ronthatjuk, ha a még megmaradt néhány hajtásrészt is lenyisszantjuk.

2. Az első (pár) léggyökér utáni szárrész közepénél vágjunk! Éles eszközt érdemes használni.

Ez többnyire egy-két leveles vágatokat jelent majd. Nem mindegy, hogy hol vágjuk el a növény szárát, leginkább akkor számíthatunk sikerre, ha a levelektől számított első, vagy első pár léggyökér után, az azt követő következő nódusz előtt valahol középtájon ejtünk vágást egy éles eszközzel. Azért fontos, hogy az olló vagy kés éles legyen, mert így csökkenthetjük minimálisra esetleges kórokozók bejutásának esélyét, és így lesz a leggyorsabb a növény regenerálódása.

Nagyobb növények esetén akár hosszabb hajtásrésszel is próbálkozhatunk, amelyen több nódusz található, azonban ilyen esetben is hasonló módon kell eljárni – vagyis két nódusz között vágjunk éles eszközzel.

Monstera szaporítása vízben
Monstera szaporítása vízben

3. Rendszeresen, kitartóan cseréljük a vizet!

Ha már levágtuk a megfelelő hajtásrészt, helyezzük azt egy befőttesüvegbe vagy hasonló tárolóeszközbe, majd töltsük vízzel addig, hogy a léggyökereket elfedje. A növény többi része lehetőleg maradjon szárazon a rothadás elkerülése végett.

A vizet két-három naponta mindenképpen érdemes cserélni, egészen addig, amíg el nem kezd kialakulni a növény új gyökere. Nem kell egyébként sietni a Monstera elültetésével, hiszen akár hónapokig is jól elvan a vízben, ha azt rendszeresen cseréljük. Ráadásul a gyökere is szépen fejlődik ilyen közegben, és egyre kevésbé lesz sérülékeny az ültetetéskor.

4. Végül: ültessük el a növényt

A meggyökeresedett Monstera számára ideális lehet a legtöbb, levéldísznövények számára kialakított virágföld, de nekem az vált be, ha ezt kevés tőzeggel kevertem. Az ültetést követően se öntözzük túl a növényt, és bár eleinte jó, ha mindig enyhén nedves marad a növény földje, idővel csökkentsük a locsolás gyakoriságát.