Menü Bezárás

Állatkerti kuriózumok – Hol láthatsz pandát, vombatot, vagy éppen afrikai elefántot?

Melyik állatkertben van afrikai elefánt?

Minden állatkertnek megvan a maga bája: hol az árnyas fák, hol az állatok tágas, szépen megtervezett kifutói, hol pedig az izgalmas állatkerti programok miatt érezhetjük különlegesnek az ott tett látogatást. Akadnak olyan állatkertek is, ahol valamilyen igazán különleges faj képviselőit figyelhetjük meg.

Melyik állatkertben van panda Magyarországon?

Erre a válasz, hogy sajnos egyikben sem. Az óriáspandák Kínán kívül kevesebb, mint két tucat ország állatkertjeiben lelhetőek fel, aminek oka, hogy ezeket a fekete-fehér mackókat az ázsiai ország mindenek előtt azon országok állatkertjeinek „ajándékozza kölcsönbe”, amelyekkel különleges diplomáciai kapcsolatot ápol. Az állatokkal még így sem rendelkezhetnek egészen a megajándékozott állatkertek, hiszen például az utódokat vissza kell szolgáltatniuk Kína számára.

Magyarországhoz legközelebb

 • Ausztriában, a Schönbrunni állatkertben (Bécs) találhatunk óriáspandát, de
 • Németországban (a berlini állatkertben),
 • Franciaországban (a ZooParc de Beauval területén),
 • Belgiumban (Pairi Daiza állatkert),
 • Finnországban (az Ähtäri Állatkertben),
 • az Egyesült Királyság területén (Skóciában, az Edinburghi Állatkertben),
 • Oroszországban (a Moszkvai Állatkertben),
 • Dániában (a Koppenhágai Állatkertben),
 • Spanyolországon (a Madridi Állatkert és Akváriumban) és
 • Hollandiában (az Ouwehands Dierenpark nevű létesítményben)

is élnek pandák.

Afrikai elefánt

A ma élő elefántok közül az afrikai elefántok a nagyobbak, a kisebb testméretű ázsiai elefánttal ugyanakkor például a Fővárosi Állat- és Növénykertben vagy a Veszprémi Állatkertben is találkozhatunk. Ezzel szemben aki afrikai elefántot szeretne megfigyelni, az megteheti ezt

 • a Győri Xantus János Állatkertben, illetve
 • a Nyíregyházi Állatparkban.

Nagytestű cápák

Több magyarországi állatkertben is találkozhatunk kisebb-nagyobb cápákkal, melyek közül a legnépszerűbbek talán a szirticápák és a homoki tigriscápák.

 • Szirticápa él a Fővárosi Állat- és Növénykertben és a Tropicariumban, míg
 • a Nyíregyházi Állatparkban (és ugyancsak a Tropicariumban) homoki tirgiscápa leshető meg.

Csupaszorrú vombat

Nem egyszerű dolog észrevenni a vombatot a Fővárosi Állat- és Növénykertben sem, de azért nem is lehetetlen.

A budapesti állatkertben vombatok is élnek

Jegesmedve

Sokan szeretnének megpillantani egy valódi jegesmedvét, hiszen valóban ikonikus megjelenésű mackókról van szó. A Fővárosi Állat- és Növénykertben, illetve a Nyíregyházi Állatparkban is nagy élményt jelent a jegesmedvék pancsolásának meglesése, hiszen mindkét intézményben igen látványosan építették meg az állatok kifutóját.

Óriásvidra

Aki óriásvidrát szeretne látni, érdemes ellátogatnia a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, ahol tanúja lehet annak, amint ezek a játékos állatok múlatják az időt budapesti otthonukban…

Melyik állatkertben van sörényes farkas Magyarországon?

A Szegedi Vadasparkban láthatóak a kutyafélék pampalakó különcei, akiknél az elmúlt években még kölykök is napvilágot láttak.

Fossza

Sokak talán csak a Madagaszkár című animációs filmből ismerik a fossza nevét, de a Szegedi Vadasparkban élőben is meg lehet nézni a cibetmacska-félék közé sorolt állatot.

Van kacsacsőrű emlős valamelyik állatkertben a kontinensen?

Az állatkertek nem csupán az emberek szórakoztatását célozzák, hanem fontos fajvédelmi szerepük is van. Olyan fajok esetében, amelyek fogságban nehezen, vagy lényegében nem szaporíthatóak, nem volna célravezető a fajok egyedeit fogságban tartani, különösen akkor, ha az egyébként is ritka állatokat emiatt a vadonból kellene befogni. A kacsacsőrű emlősök fogságban történő szaporítása sajnos nem tartozott ezeddig a sikertörténetek közé, ami azt is jelenti, hogy ezeket a rendkívül szokatlan emlősöket sajnos Ausztrálián kívül nem igazán láthatjuk állatkertekben.