Menü Bezárás

Hagyományos pásztorpite recept – ha egy krémes, kiadós ebédre vagy vacsira vágynál

Ír pásztorpite receptje

Aki kedveli az ír fogásokat, biztosan ismeri a krémes burgonyával megkoronázott, igazán kiadós pásztorpitét (eredeti nevén „shepherd’s pie), aki viszont még nem hallott róla, jó eséllyel szintén nagyon hamar szívébe zárja majd az ínycsiklandó eledelt.

Azt hihetnénk, hogy elsősorban pásztorok eledele volt a pásztorpite, azonban a recept a leírások szerint elsősorban azokhoz a háziasszonyokhoz kötődik, akik jobb híján a maradék ételből próbáltak valami laktatót és ízleteset varázsolni az asztalra a szűkös időkben. Az ír családok már az 1700-as évektől kezdve ismerik és fogyasztják a pásztorpite különböző változatait, és amilyen sokféle változat létezik, igazán bajos is volna megállapítani, melyik lehet az „eredeti” recept.

Amitől azonban a pásztorpite pásztorpite lesz, az a legalább egy adagnyi burgonyás réteg , valamint a szaftos húsos-zöldséges töltelék. Hogy aztán ezeket ki milyen arányban, milyen fűszerekkel megbolondítva készíti el, az igencsak változó lehet, de nagyot nem igazán tévedhetünk, ha nem távolodunk el különösebben az alapvető koncepciótól.

A következőkben egy hagyományosnak tekinthető pásztorpite receptet osztok meg az olvasóval, amelyet ki-ki a maga ízlése szerint fejleszthet tovább családja és barátai örömére…

Hozzávalók a húsos töltelékhez:

  • 600 gramm darált marhahús, bárányhús, vagy e kettő vegyesen
  • Egy csésze marha alaplé
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • Fél csésze kockázott sárgarépa (kb. 2-3 szál)
  • Fél csésze zöldborsó
  • Fél csésze főtt morzsolt csemegekukorica
  • Egy fej apróra kockázott vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál olíva olaj
  • 1 evőkanál szárított morzsolt petrezselyemzöld
  • Egy teáskanál szárított rozmaring
  • Egy-két gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 2 evőkanál keményítő (vagy liszt)
  • 2 evőkanál Worcestershire szósz
  • Egy teáskanál szárított kakukkfű
  • Só, bors ízlés szerint

Hozzávalók a burgonyás réteghez:

  • Egy kilogramm főzni való burgonya megpucolva, felkockázva
  • 120 gramm reszelt cheddar sajt
  • 90 gramm natúr (nem sózott) vaj
  • 70 ml főzőtejszín
  • Fél teáskanál fokhagymapor
  • Só, bors ízlés szerint
Ír pásztorpite receptje
Ír pásztorpite receptje

A pásztorpite receptje:

  1. Egy nagy serpenyőben melegítsünk olíva olajat, majd dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Erre mehet rá a darált hús, majd a só és a fűszerek következnek.
  2. Folyamatos kevergetés mellett főzzük mindezt még 6-8 percig, s ezután adjuk hozzá a Worcestershire szószt, valamint a fokhagymát. 
  3. Egy-két perc elteltével mehet a húshoz a keményítő (vagy liszt) és a sűrített paradicsom is, majd a zöldségekkel együtt kevergetés mellett főzzük a tölteléket további 5-6 percen át.
  4. Tegyük félre a tölteléket, a sütőt pedig melegítsük elő 190 fokra.
  5. A burgonyákat megpucolva, kockázva főzzük puhára, majd öntsük le róluk a vizet, és egy-két perc elteltével törjük össze őket a vaj, a tejszín, a fokhagymapor, a só és a bors hozzáadásával. Legutoljára a sajtot keverjük a burgonyamasszába.
  6. Egy kisebb méretű sütőtálba helyezzünk egy réteg burgonyamasszát, erre helyezzük a tölteléket, majd a töltelékre is kanalazzunk egy adag burgonyamasszát. Utóbbit óvatosan simítsuk el.
  7. Az előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt elkészül a fogás.