Menü Bezárás

Igazi vitaminbomba ez a kínai jellegű gombás-padlizsános fogás!

Ázsiai gombás padlizsán

Húsmentes napokra, vegetáriánusok számára, de akár a magasabb vitamin- és rostbevitel elérése céljából is tökéletes választás lehet az ázsiai konyha kedvelői számára az a gombás-padlizsános rizs, amelynek receptjét alább osztom meg a kedves olvasóval.

Mind a gomba, mind pedig a padlizsán kiváló forrása a vitaminok és ásványi anyagok széles tárházának, emellett rosttartalmuk is nagyban hozzájárulhat a napi ajánlott rostbevitel könnyed és természetes fedezéséhez.

Ráadásul a két fő összetevő által nyújtott ízélmény a kínai konyha jellegzetes ízvilágával kiegészítve ugyancsak nagyszerű azok számára, akik szívesen fogyasztják az ázsiai jellegű fogásokat. A körethez basmati rizst ajánlok B-vitamin tartalma és magasabb rosttartalma miatt, azonban jázminrizzsel is kiváló lesz a végeredmény. (A fotózott ételhez éppen barna rizst készítettem, ami szintén megfelelő választás lehet.)

Hozzávalók a kínai jellegű gombás-padlizsános rizs elkészítéséhez:

Marinálószósz hozzávalói:

  • Negyed csésze hígabb méz (a szósz mennyiségének növelése érdekében kevés meleg vízzel lehet hígítani)
  • Két-három evőkanál rizsecet
  • Kettő-négy gerezd késheggyel összetört fokhagymagerezd
  • Fél-háromnegyed csésze világos szójaszósz (sötét szójaszószból érdemes picit kevesebbet tenni kezdetnek, majd ízlés szerint dönteni arról, kell-e még bele)
  • Reszelt gyömbér – ízlés szerint, de fél teáskanálnyit javaslok kezdetnek
  • Frissen őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál édes chiliszósz
  • Kevés friss chili apróra vágva (ízlés szerint)

Egyéb hozzávalók:

  • 1 csésze basmati rizs vagy jázminrizs ízlés szerint elkészítve
  • Egy csésze megpucolt és szeletelt csiperke gomba
  • 1-2 darab padlizsán megmosva és felkockázva
  • Egy evőkanál keményítő
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • Két kisebb zöldhagyma karikázva (a zöld része is)
  • Szezámmag a dekoráláshoz

Elkészítés:

  1. A szósz elkészítéséhez egy zárható tetejű tálban vagy ételtároló dobozban keverjük össze alaposan az összetevőket.
  2. A felszeletelt/felkockázott zöldségeket helyezzük a szószba, keverjük el úgy, hogy mindenhová jusson némi szósz, majd hagyjuk hűvös helyen állni őket nagyjából egy óráig.
  3. Eközben nekiláthatunk a rizs elkészítésének.
  4. Egy nagyobb serpenyőben kezdjük pirítani a szezámolaj hozzáadásával a zöldségeket, majd – amikor már láthatóan kezdenek puhulni és vizet ereszteni magukból – öntsük hozzájuk a marináláshoz használt szósz esetlegesen kimaradt részét is. Közben borssal fűszerezzük.
  5. Ahogyan a zöldségek megpuhultak, kevés folyadékban oldjuk fel csomómentesen a keményítőt, s ezt adjuk hozzá folyamatos keverés mellett a zöldséges „raguhoz”.
  6. Tálaláskor a rizs mellé vagy a rizsre kanalazott ragut szórjuk meg a karikázott zöldhagymával és tetszés szerint szezámmaggal.