Menü Bezárás

A nemezszappan készítése és előnyei

Nemezszappan készítése

A nemezt, mint anyagot eleink mindig is nagy becsben tartották. Olyannyira, hogy még maga a szó is arra utal, hogy valamiféle nemes, égi anyagról van szó, amely nemcsak ruházatként szolgált, de otthonaik, a jurták is ebből készültek. Ha jurtát nem is, nemezelt szappant nagyon könnyedén készíthetsz otthon magad is, és alkotásod nagyszerűen beillhet még karácsonyi ajándéknak is!

Érdekes kérdés, hogy mivel is több a nemezelt szappan a „ruhátlan” társainál, de bármilyen meglepő is, valóban vannak előnyei anak, ha gyapjúba bugyoláljuk a szappant. 

Mindenek előtt az, hogy nagyon kellemes érzés, amikor a benedvesített nemezszappanból mesés, illatozó habot varázsolunk elő, miközben a gyapjú puhaságával és jellegzetes, természetes állagával kényezteti a bőrünket. Aki szeret szivaccsal fürödni, a nemezszappant is mindenképpen érdemes kipróbálnia, hiszen hasonló élményt nyújt, de még több habot lehet belőle előcsalogatni, és még érdekesebb textúrát tapasztalhatunk általa a bőrünkön. 

Nemcsak az élmény miatt hasznos persze a nemezelt szappannal történő fürdés vagy mosakodás, hanem azért is, mert a tapintásra egyébként tökéletesen puha anyag nagyon is hatékonyan, de annál kíméletesebben távolítja el az elhalt bőrsejteket. Ezáltal a nemezszappanos arcmosás vagy fürdőzés után bőrünk üdébb, frissebb lesz, és a pórusok tisztán tartásával a pattanások és miteszerek kialakulásának is elejét vehetjük

A gyerekek számára azért lehet kedvező a nemezszappannal való fürdőzés, mert egy érdekes új anyaggal találják szembe magukat, amely teljesen másként viselkedik, mint a legtöbb másik, a kezük ügyébe kerülő anyag. Taktilis érzékelésüket kiválóan megdolgoztatja és fejleszti, amint a nemezszappannal játszanak, de ha még az elkészítésében is segítenek, annak újabb pozitív hatásai lehetnek. Hogy mást ne említsünk, finommotorikájuk fejlődhet a nemezelés révén. (Persze, csak akkor kapcsolódjanak be a szappannemezelésbe, amikor az alapokat már előkészítettük nekik, vagyis ráhajtogattuk a szappanra a megfelelő adag gyapjút, és félkész állapotúvá simítottuk azt a szappan felületén. Ez a kicsi gyerekek számára ugyanis még bonyolult művelet lenne, de a későbbi fázist már „átvállalhatják”.) 

A nemezelt szappan nagy előnye bizonyos növényi „szivacsokkal” ellentétben, hogy a használatok között viszontlag gyorsan és problémamentesen szárad. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne kellene száraz helyre tenni, amikor befejeztük a fürdést. 

Ráadásul az is nagy pozitívum, hogy a rengeteg hab ellenére a szappanból egy-egy alkalommal kevesebb fogy, mivel a nemezelt réteg a szappan nagyon takarékos felhasználását teszi lehetővé. Igaz persze, hogy az elkészítés során már annál kevésbé tudunk fukarkodni a szappannal, hiszen akármilyen ügyesek vagyunk is, eléggé sok szappan vész el a folyamat közben. 

Amikor a szappan végül elfogy, egy kis nemezgombóc marad a kezünkben, ha pedig minta is volt rajta, az többé-kevésbé felismerhető lesz még ekkor is. Ennek oka, hogy a gyapjú a szappanhasználattal együtt zsugorodik és tömörödik. 

A nemezelt szappan még a tűnemezelt réteg felvitele előtt

Nemezszappan készítése

A nemezelt szappan készítéséhez szükséges eszközök:

  • Legalább 10-20 gramm kártolt gyapjú – lehet többféle színű is
  • Egy darab szappan – lehetőleg gömbölyded, vagy ha nem, akkor az éleit zöldségpucolóval tegyük kicsit gömölydedebbé 
  • Forró víz és hideg öblítővíz

Opcionális eszközök:

  • Egy tál a víznek, ha nem a mosogatónál vagy mosdócsapnál szeretnél álldogálni – de ez esetben lehet, hogy a forró vizet pótolnod kell majd olykor 
  • Egy már nem kellő harisnya vége
  • Nemezelőtű
  • További kártolt- vagy szalaggyapjú

A nemezelt szappan elkészítése:

  1. Vegyük elő a szükséges eszközöket, ha a szappan élei nagyon szögletesek, akkor egy zöldséghámozóval tegyük őket gömbölydedebbé. 
  2. Tekerjük körbe a szappant egy adag gyapjúval úgy, hogy nagyjából pontosan fedje. Nem érdemes nagyon sok gyapjút használni, mert úgy csak nehezebb lesz szép homogénre összedolgozni. 
  3. Ezen a ponton belekötözhetjük a szappant a harisnyába, aminek az az előnye, hogy valamivel kevésbé sérülnek a kis gyapjúszálak, de egyébként el is hagyható ez a lépés.
  4. Először csak a kezünkkel csepegtessünk és fröcsköljünk némi forró (de a kezünket azért persze nem bántó hőmérsékletű) vizet a gyapjú felszínére, és fokozatosan, egyenletesen kezdjük óvatosan masszírozni a bevizetett területeken. Elég sokat kell várni, mire a folyamatnak érezhető eredménye lesz, de megéri a türelem és az óvatosság, mert úgy szebb lesz a végeredmény. 
  5. Amikor már kezd tömörülni a gyapjú, és érezzük, hogy a szálak egy homogénebb felületet alkotnak a szappan felszínén, picit erősebben is dörzsölni kezdhetjük a szappant. Amikor nagyon sok a hab, hideg vízzel leöblíthetjük, bár nem feltétlenül szükséges. 
  6. A dörzsölést addig folytassuk, amíg egy szilárdabb, ruganyos és összefüggő bevonatot nem képez a nemez a szappanon. 
  7. Ha a vizes nemezeléssel megvagyunk, hagyjuk teljesen megszáradni a szappant és a nemezt.
  8. A száraz nemezre tűnemezeléssel szép mintákat varázsolhatunk. Az ilyen apróbb mintákhoz elsősorban a kis, finom munkára való tű lesz alkalmas. Nagyon óvatosnak kell azonban lenni, mert a tű könnyen törhet, így mindenképpen csak függőlegesen a gyapjúba és onnan kifelé „szurkáljunk”, ne pedig például 45 fokos szögben, ami egyébként gyakran kényelmesebbnek tűnne… A másik lényeges tanács, hogy csak a tű legalsó pár millimétere merüljön a nemezbe, így megelőzve, hogy túl gyakran ütközzön a keményebb szappanba az érzékeny eszköz. (Egyébként is csak a tű alsó harmada-negyede vált ki hatást a tűnemezelés során.) 
  9. Az elkészült nemezszappant immár félretehetjük karácsonyi ajándék gyanánt, vagy használatba is vehetjük.