Menü Bezárás

Újrahasznosított, illatos gyertya – akár karácsonyi ajándéknak is tökéletes

Házi gyertya készítés

Aki gyakran gyújt mécsest vagy gyertyát, azzal találhatja szembe magát, hogy sorra maradnak meg kis viasztörmelékek ezekből, amikor végül csonkig égnek. Ahelyett azonban, hogy kidobnád őket, akár újra is hasznosíthatod, és pillanatok alatt elkészülhetsz egy új, izgalmas és környezetbarát módon „előállított” gyertyával.

Azok számára, akik szívesen készítenek „kézműves” ajándékokat karácsonyra, s egyúttal nagy gyertyarajongók, kézenfekvő választást jelent az újrahasznosított illatmécses vagy illatgyertya elkészítése. Néhány egyszerű eszköz segítségével egy már nem használt bögréből vagy más kerámiából (nálam egy cukortartó, melynek sajnálatos módon a fedője megsemmisült…) és a megmaradt gyertyacsonkokból lényegében 10-15 perc munkával látványos és kedves kis ajándék készülhet el. Hogy pontosan hogyan is, azt alább láthatod, néhány képpel szemléltetve.

Hozzávalók:

  • Gyertyacsonkok
  • Két-három hurkapálca
  • Egy címkéjétől megtisztított konzervdoboz
  • Lábas vízzel kb. félig-kétharmadig töltve
  • Egy hőálló rongy vagy sütőkesztyű
  • Egy már nem kellő csésze, bögre vagy más kerámia, amibe a viaszt töltheted
  • Talpas kanóc
  • Pár csepp, ízlésednek megfelelő illóolaj vagy pedig egy kisebb darab viasz alapú gyertyaillatosító (opcionális)
  • Gyertyaszínező rúd, szintén ízlésednek megfelelően (ugyancsak opcionális)

Elkészítés:

Helyezd a konzervdobozba a gyertyacsonkokból megmaradt viaszt. (A gyorsabb olvadás érdekében jó ötlet lehet kisebb darabokra törni vagy vágni ezeket.) Ha viasz alapú gyertyaillatosítót és színező rudat használsz, azokat is hozzáadhatod most.

Újrahasznosított gyertya készítés
Első lépésként a viasztöredékek kerülnek a konzervdobozba

Melegítsd a vizet alacsony láng felett a gáztűzhelyen, s a forró fürdőben, hurkapálcával kevergetve olvaszd fel a konzervdobozban lévő viaszdarabokat. (A konzervdoboz tehát a lábasban lévő vízbe kerül úgy, hogy a víz ne jusson bele a viaszba.) A cél, hogy egy egységes folyadékot kapj, és az illatosító, valamint a színezőrúd is felolvadjon.

Ha illóolajjal illatosítasz, akkor elég a már megolvadt folyadékba cseppenteni azt, és kicsit elkeverni a hurkapálcával.

A kanócdarabokat érdemes most kihalászni, de persze nem puszta kézzel, hanem valamilyen erre alkalmas eszközzel, például csipesszel.

Gyertya újrahasznosítása
Egy-egy fél hurkapálcika is elég a kanóc rögzítéséhez

A csészében vagy bögrében helyezd középre a kanóc talpát, majd a kanóc felső részét támaszd meg két hurkapálcával a bögre/csésze tetején. A hurkapálcákat akár rögzítheted is ideiglenesen egy-egy csík ragasztószalaggal, hogy biztosabban tartsák a kanóc végét.

Óvatosan, a rongy vagy sütőkesztyű segítségével fogd meg a konzervdobozt, emeld ki a vízből, és lassan töltsd bele a bögrébe. Ha elmozdult a kanóc vége, még nyugodtan korrigálhatod.

Amikor a viasz szilárdul, a színe szemmel láthatóan megváltozik, és a felülete is mattabbá, tömörebbé válik. Ha a kanóc túl hosszú, akkor várd meg, amíg megszilárdul a viasz, és ekkor egy ollóval egyszerűen vágj le a tetejéből.

Újrahasznosított gyertya készítése otthon
A viasz színe és textúrája jól látható változáson megy keresztül a szilárdulással együtt, így könnyen láthatjuk, mikor vágható le a túl hosszú kanóc vége

Voltaképpen ezzel el is készültél az újrahasznosított illatgyertyáddal, amelyet immár kedvedre használhatsz, vagy esetleg oda is ajándékozhatsz valakinek.