Menü Bezárás

Krémes burgonyafőzelék tejföllel

Akik már a menzán is szerették a burgonyafőzeléket, azoknak azért, akik pedig nem, azoknak meg azért érdemes kipróbálniuk ezt a receptet… Jelen burgonyafőzeléknek az ízét a zsiradékon megpirított liszt, valamint a sok-sok tejföl adja, de persze a jól megszokott babérlevél aromája sem hiányozhat belőle.

Hozzávalók:

  • 1 kg főzni való burgonya megmosva, megpucolva és tetszőlegesen felkockázva vagy felszeletelve
  • 200 ml tejföl
  • Fél liter tej
  • Kb. fél liter víz
  • 1-1,5 evőkanál liszt
  • 0,5 teáskanál fokhagyma por
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál só
  • Három darab babérlevél
A babérlevél szinte kötelező a legtöbb krumplifőzelékhez…! (Fotók: Mi-ca.hu)

Elkészítés:

  1. Egy nagyobbacska lábasban olvasszuk meg a vajat, majd keverjük el benne alaposan a lisztet ahhoz hasonlóan, mint amikor besamell mártást készítünk. Ha már érezni kezdjük az illatát, és halvány aranybarnás színű kezd lenni, vegyük le egy kicsit a lángról, és az első kis adag tejjel nagyon óvatosan keverjük teljesen csomómentesre.
  2. Ezután következhet a tej többi része, majd helyezzük a lábasba a burgonyákat, és öntsünk mér rájuk annyi vizet, hogy éppen ellepje őket. Ekkor aztán belekerülhet a lábasba a fokhagymapor, a só és a babérlevél is.
  3. Főzzük puhára a burgonyákat, majd ha ezzel megvagyunk, vegyünk ki egy keveset a léből, keverjük el a tejföllel, s ismételjük ezt addig, amíg a tejföl is kellően meleg nem lesz. Ezután öntsük a fazékba a tejfölt, és még hagyjuk egyet forrni. (Aki esetleg még krémesebb főzeléket szeretne, a burgonyából is vehet ki a tejfölhöz egy keveset, s aztán azzal együtt összeturmixolva öntheti vissza.)
  4. Hűvösebb napokon a forró krumplifőzelék magában is jól tud esni, de fasírttal, virslivel tálalva is népszerű.