Akik már a menzán is szerették a burgonyafőzeléket, azoknak azért, akik pedig nem, azoknak meg azért érdemes kipróbálniuk ezt a receptet… Jelen burgonyafőzeléknek az ízét a zsiradékon megpirított liszt, valamint a sok-sok tejföl adja, de persze a jól megszokott babérlevél aromája sem hiányozhat belőle.
Hozzávalók:
- 1 kg főzni való burgonya megmosva, megpucolva és tetszőlegesen felkockázva vagy felszeletelve
- 200 ml tejföl
- Fél liter tej
- Kb. fél liter víz
- 1-1,5 evőkanál liszt
- 0,5 teáskanál fokhagyma por
- 1 evőkanál vaj
- 1 teáskanál só
- Három darab babérlevél
Elkészítés:
- Egy nagyobbacska lábasban olvasszuk meg a vajat, majd keverjük el benne alaposan a lisztet ahhoz hasonlóan, mint amikor besamell mártást készítünk. Ha már érezni kezdjük az illatát, és halvány aranybarnás színű kezd lenni, vegyük le egy kicsit a lángról, és az első kis adag tejjel nagyon óvatosan keverjük teljesen csomómentesre.
- Ezután következhet a tej többi része, majd helyezzük a lábasba a burgonyákat, és öntsünk mér rájuk annyi vizet, hogy éppen ellepje őket. Ekkor aztán belekerülhet a lábasba a fokhagymapor, a só és a babérlevél is.
- Főzzük puhára a burgonyákat, majd ha ezzel megvagyunk, vegyünk ki egy keveset a léből, keverjük el a tejföllel, s ismételjük ezt addig, amíg a tejföl is kellően meleg nem lesz. Ezután öntsük a fazékba a tejfölt, és még hagyjuk egyet forrni. (Aki esetleg még krémesebb főzeléket szeretne, a burgonyából is vehet ki a tejfölhöz egy keveset, s aztán azzal együtt összeturmixolva öntheti vissza.)
- Hűvösebb napokon a forró krumplifőzelék magában is jól tud esni, de fasírttal, virslivel tálalva is népszerű.