Menü Bezárás

Pár perc, és kész a hagyományos, márványosan gyöngyöződő tojásleves

Traditional Hungarian egg sour

A tökéletes tojáslevesről ugyan talán mindenkinek picit más az elképzelése, de alapvetően kevesen vannak, akik képesek volnának ellenállni egy tál márványosan gyöngyöződő, ízletes tojáslevesnek, ha az elébük kerül. Természetesen a pirospaprika ebből a „minimalista” eszköztárból merítő fogásból sem hiányozhat, de jellegzetes ízét mégis a köménymag adja.

A tojáslevest ki így, ki úgy szereti. Van, aki szerint úgy a jó, ha sűrű lesz a sok csurgatott tojástól, míg mások inkább úgy szeretik kanalazni a könnyed, kellemesen fűszeres levet, hogy eközben legfeljebb csak nagyobb tojásdarabkákkal kell találkozniuk. Ez a hagyományos recept picit kompromisszumnak tűnhet, hiszen vegyesen találni benne buggyantott és csurgatott tojást is.

Traditional Hungarian egg sour
Hagyományos magyar tojásleves

Hozzávalók:

  • Kettő-három evőkanál olaj
  • Két evőkanál finomliszt
  • Három-négy közepes (M) tojás
  • Háromnegyed teáskanál őrölt köménymag
  • Egy evőkanál őrölt pirospaprika
  • Fél evőkanál só
  • Pár darab babérlevél

Elkészítés:

  1. Az olajat a liszttel alaposan elkeverve a lábasban rántást készítünk. Ez akkor lesz jó, amikor már kellemes színt nyer, és az illata is jól érződik.
  2. Ezután felengedjük nagyjából egy liter vízzel, ízesítjük a fent sorolt fűszerekkel (babérlevél, köménymag, pirospaprika) és sóval, majd hagyjuk felforrni.
  3. Ez idő alatt az egyik tojást verjük fel – többet nem érdemes, mert úgy nagyon sűrű lenne a leves.
  4. Amikor már forr a leves, alacsony lángon helyezzük bele óvatosan a két-három egész tojást, illetve a felvert tojást is, majd az egészet addig főzzük, amíg az egész tojások is el nem érik a kívánt állagot – de vigyázat, a kevergetés az egész tojások szétcincálódását okozhatja, főleg az első pár másodpercben!