A legtöbbek számára a krumplinudli a gyerekkor egyik kedvelt csemegéinek az egyike, amit az édesanyjuk, nagymamájuk olyan ínycsiklandó finoman készített el desszertnek, vagy csak egy kis nasi gyanánt. Aki mégsem ismeri ezt az ételt, vagy csak a receptjét nem ismeri, annak itt egy kis segítség!
Hozzávalók:
- Fél kilogramm burgonya (megfőzve és krémesre törve)
- Egy közepes méretű (M) tojás
- 200-250 gramm búza finomliszt
- Egy csipet só
- 50-60 gramm olvasztott vaj
- Zsemlemorzsa
- Kevés olaj a morzsa pirításához
- Fahéj
- Porcukor
- Sárgabarack lekvár
Elkészítés:
- A nudli elkészítéséhez először főzzük puhára a burgonyát, majd még melegen törjük át. Ezután feltétlenül hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, különben túl sok lisztet venne fel.
- Amikor a krumpli lehűlt, hozzáadjuk a csipet sót, a lisztet és a tojást, majd formázható tésztát gyúrunk belőle.
- A tésztát lisztezett felületen vékonyra sodorjuk, kisebb darabokra vágjuk, majd gyors mozdulatokkal picit megsorodjuk a tenyerünkben, hogy kerekdedebb (vagy, ha éppen úgy szeretnénk, csúcsosabb) legyen a végük.
- A készre formázott nudlikat forró vízben kifőzzük, majd még melegen olvasztott vajba forgatjuk.
- Érdemes már a fentiekkel párhuzamosan a morzsa pirításának is nekilátni. Kevés olajon egy serpenyőben addig kell pirítani a zsemlemorzsát, amíg aranybarna nem lesz. Ha kész, mehet hozzá némi fahéj.
- A nudlikat megforgatjuk a zsemlemorzsában, megszórjuk porcukorral. Hagyományosan sárgabaracklekvár kerül mellé, de bármilyen más lekvárral is igazán finom lehet.