Menü Bezárás

Egészséges csicseriborsó pörkölt

A csicseriborsót nem mindenki szereti, aki azonban igen, az aztán nehezen tud lemondani róla. Kétségtelen, hogy a jellegzetesen szilárd, szinte roppantható állag sokat hozzáad ennek a hüvelyesnek az élvezetéhez, amelyet az alábbi receptben a paradicsom és répa frissessége egészít ki tökéletesen.

Mire lesz szükséged?

  • 440 gramm előre megfőzött csicseriborsó (vagy egy ilyen méretű konzervnyi),
  • Egy közepes vöröshagyma apróra vágva,
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva,
  • 1-másfél darab nagyobb répa felkarikázva,
  • 440 gramm paradicsom nagyobbacska darabokra kockázva,
  • 300 ml zöldség alaplé,
  • 1 evőkanál olíva olaj,
  • Pirospaprika,
  • Só, bors ízlés szerint.

Hogyan készül?

  1. Egy nagyobb lábasban pirítsd meg kissé az olajon a hagymát, majd add hozzá a répát és a fokhagymát is, és folyamatosan kevergetve süsd kb. hat percig, vagy amíg megpuhulnak.
  2. Ezután gyorsan keverd el és néhány másodpercig pirítsd a pirospaprikát is (ügyelve, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz), majd pedig öntsd fel az egészet a zöldség alaplével, s tedd bele a paradicsomot is.
  3. Ha már forr, csökkentsd a hőt és takard le a lábast, s így főzd az egész eledelt 15 percig.
  4. Tálalni rizzsel, esetleg tejföllel érdemes.

A szárított csicseriborsó főzése nem igényel nagy szakértelmet, de időt annál többet. Hideg vízben nyolc, forró, majd fokozatosan lehűlő vízben pedig legalább 2,5-3,5 órát kell áztatni, majd a főzés maga is mintegy két órát vehet igénybe. A konzerv csicseriborsónál ezt a procedúrát megússzuk, igaz, az állag nem is lesz olyan kellemesen rágható, hanem sokkal puhább csicseriborsót kapunk.