Menü Bezárás

Ezeket a növényeket érdemes választani, ha kevés gondozást igénylő kerti cserepest szeretnél

A kerti sétányok és kiülők környékén jól mutathat egy-két cserepes növény is, de ha a nyáron valaki nincsen eleget otthon, mert például hosszú időre nyaralni megy, és nincs kire bíznia a növényeket, az meglehetősen kellemetlen helyzetet tud teremteni.

Még mielőtt a legstrapabíróbb növényekről szó esne, érdemes körüljárni egy kissé az ideális cserép tulajdonságait. Néhányan talán úgy vannak vele, hogy a kisebb cserép kisebb gonddal is jár, ami azonban – leszámítva esetleg a sziklakerti növények esetét – nem egészen van így. A nagy cserepek ugyanis a hőt és a vizet is jobban képesek szélsőségektől mentes módon tárolni. Vagyis, nagy melegben a méretesebb cserepek tovább maradnak hűvösek, és a lehűlés sem következik be túlzottan hamar, miközben a csapadékot vagy öntözővizet is tovább képesek bent tartani.

Szerencsére manapság már vannak olyan termékek, amelyek célja a talaj nedvességének megtartása, és ha ezeket keverjük a talajhoz, akkor jó eséllyel csak párszor kell majd öntözni a növényeket, főként a száraz időszakokban. Az ilyen termékek úgy működnek, hogy az apró granulátumaik előbb magukba szívják, majd pedig fokozatosan adagolják a nedvességet, így akár felére csökkentve az szükséges öntözések számát.

Az sem mindegy persze, hogy hová tesszük a virágcserepet! Ha például egy árnyas helyre a kertben, akkor a cserépben a föld sokáig nedves marad, de ha egy virágtartóra vagy valahová felakasztva, akkor főként nyáron a nagy melegben alig fél nap alatt is kiszáradhat a föld.

Most pedig következzen néhány viszonylag könnyen kezelhető növény, ami jól megvan a cserépben is!

Örökzöld puszpáng

A buxus, avagy örökzöld puszpáng kedvelt kerti növény, amelyet sokan előszeretettel alakítanak formára, vagy használnak sövényként. Mindamellett azonban cserépbe ültetve is tetszetős lehet. Viszonylag ritka öntözéssel is megvan (a heti egy öntözés nem túl forró időben elég lehet), és tápoldatozni sem kell túl gyakran. Igaz, kétévente érdemes átültetni és egy picit megmetszeni a gyökereit. A lombos részt ennél gyakrabban, évente egyszer jó formára metszeni.

Illatos macskamenta

Az illatos macskamenta virágai meglehetősen látványosak (Forrás: pixabay.com / Daniel Wanke)

Kétség sem fér hozzá, hogy amikor buján virít a maga jellegzetes lilás színű virágaival az illatos macskamenta a kert egy nagy, látványos kaspójában, minden figyelmet magára tud terelni. Mindez persze még nem lett volna elég ahhoz, hogy a válogatásunkba bekerüljön. Mivel azonban nemcsak a szárazságot képes más növényeknél jobban elviselni, hanem ráadásul kártevője sincsen sok, így egyértelmű volt, hogy helye van a legjobb cserepes kerti növények felsorolásában. Ha virágzás után visszametszik, akkor jó eséllyel újabb látványos virágokat hoz, s mindezt úgy, hogy megvan nagyon gyakori tápoldatozás nélkül is. Talán arra érdemes leginkább figyelni, hogy ne hagyjuk magot érlelni, mert nagyon el tud terjedni ellenkező esetben – de éppen ezen probléma leküzdésére ma már kaphatóak olyan meddő növények is, amelyek virágot ugyan hoznak, de életképes termés nem jön létre rajtuk.

Leanderek

Nem kell tartani a leanderek gondozásától sem, hiszen ezek a szinte egész nyáron pompás virágoz hozó növények vidám, trópusi hangulatot kölcsönözhetnek a kertünknek, és a teleltetésüket leszámítva nem is igényelnek különösebb gondozást. Ha télen találunk nekik olyan helyet, ahol 8-12 fokon ellehetnek, akkor mindenképpen érdemes beszerezni egypár leandert. A teleltetés mellett még a pajzstetvekkel gyűlhet meg a bajunk, így ezt a problémát jobb már a legelején hatékonyan kezelni, mielőtt még elharapódzna.

Hortenziák

A hortenziát sem nagyon bonyolult cserépben nevelni, igaz, akadnak közöttük, amelyek nagyon nagyra is meg tudnak nőni, ezért jó ötlet lehet törpe változatokat keresni. Nagyon fontos még, hogy a talaja enyhén savanyú legyen, de persze ezt könnyebb is lehet hosszú távon biztosítani egy cserépben, mint a szabad földben nevelt növény számára, hiszen az ország nagy részén nem savanyú talaj a jellemző. A hortenziák virágának színe gyakran a talajtípustól függően változhat a rózsaszínes, kékes vagy a fehéres között.

Kakassarkantyú

A kakassarkantyú ideális növény lehet a balkonokra, de akár a kert egy picit árnyékosabb helyén egy szép kaspóban is jól mutathat. Szellősebb, jó vízáteresztő talajt kedvel, és érdemes ügyelni rá, hogy soha ne száradjon ki a földje. Egyébiránt kártevői nem igazán vannak, s némi tápoldatozást leszámítva nem is igényel különösebb gondozást.

Díszfüvek

A díszfüvek és dísznádak egyik nagy hátránya, hogy hajlamosak nagyon… Mit nagyon? Borzasztóan gyorsan terjedni, és terjedni, mígnem ellepik a kert egy részét. Ha cserépbe ültetjük őket, azzal jelentősen lassítható ez a folyamat, és állandó gondoskodással akár egészen ki is küszöbölhető a probléma. A cserepes/kaspós tartásuk nagy előnye az is, hogy a kaspó egyfajta keretbe foglalhatja a díszfüvet, amely így olyan előkelő látványt nyújt, mintha nem fűféle volna, hanem valamiféle igazán előkelő dísznövény. Fontos persze, hogy megfelelő méretű cserepet találjunk neki, és érdemes olyan fajt választani, amelynek mind vízigényében, mind talajigényében biztosítani tudjuk az egészséges növekedéséhez és életben maradásához szükséges feltételeket.

Levendula

A levendula gondozása, ha kialakulnak a gyökerei, már nem túl bonyolult (Forrás: pixabay.com / congerdesign)

A levendula is ültethető cserépbe, de az első időszakban, amíg megfelelően ki nem alakulnak a gyökerei, különösen a nagy melegben egy-két naponta öntözni kell. Ha ellenben hűvösebb az idő, akkor heti egy-két öntözés javasolt az első időszakban, de általános szabály, hogy nem ideális sem a túlöntözés (a gombafertőzések veszélye miatt), sem pedig az, ha kiszárad a növény földje. Fontos lehet még, hogy elég nagy cserepet válasszunk, amelyben a növény terebélyesedni tud, s megfelelően ki tud fejlődni. Így télire is kint hagyható akár cserépben is, miközben nyáron fergeteges szín- és illatözönnel csempész mediterrán hangulatot a kertbe.

Virágos lágyszárúak

Számos ideális cserepes kerti növényről azért nem esett szó, mert lényegében megegyeznek azokkal, amelyeket a balkonokon is könnyedén tarthatunk. Ezek gyakran csüngő, sok virágot hozó kis ékkövei lehetnek a kertnek, amelyekből a legtöbb kertészetben igen nagy választék áll a kertbarátok rendelkezésére.

A borítókép forrása: pixabay.com / Tóth Zsuzsanna