Menü Bezárás

Percek alatt fel lehet dobni a szobát, erkélyt ezzel a kreatív virágtartóval

Egy kellemes pasztell színű, netán eredeti rusztikus színeiben meghagyott nagyobbacska kötéldarabból és egy tetszetős fa karikából szó szerint percek alatt olyan makramé virágtartót készíthetünk, amely garantáltan feldobja a szobát!

A borítókép forrása :
Flickr / Geneva Vanderzeil apairandasparediy.com; https://www.flickr.com/photos/66755335@N05/15840325417/in/photostream/ – CC BY 2.0

A szobanövények már önmagukban is meglehetősen látványosak lehetnek, de ha szép kaspót választunk nekik, és még egy-két érdekesebb virágtartóra is szert teszünk, az összhatás még pazarabb lesz. Ha pedig mi magunk készítünk virágtartót, az külön büszkeséggel tölthet el!

Amire szükséged lesz:

  • Két 50 centiméteres kötél vagy madzagdarab (a virágtartó alján és tetején lévő csomóhoz)
  • Négy 2 méteres kötél/madzagdarab (a virágtartó alapját ezek fogják adni)
  • Egy fa vagy fém karika
  • Olló
  • S alakú akasztó, amit a karikába illeszthetsz

Hogyan készítheted el?

  1. Hajtsd félbe a négy kétméteres kötéldarabot úgy, hogy a közepük a karikánál legyen. Ezután fogd az egyik 50 centiméteres kötéldarabot, és az egyik végén csinálj egy hurkot, majd illeszd a karikához közel a többi kötélhez úgy, hogy a hurok „U-betű” alakú része lefelé álljon, és a hurok szabad vége érjen a karika fölé.
  2. Most pedig fogd az 50 centiméteres kötél másik végét, és közvetlenül a karika alatt kezdd úgy körültekerni fentről lefelé haladva, hogy mind a négy kettéhajtott kötelet és a hurok odatartott részeit is magába ölelje. Kb. öt teljes „kör” után fűzd át a kötél végét a hurkon, és a másik, rövidebb kötélvéget (amit a karika fölé hagytál érni) meghúzva készíts egy szorosabb csomót.
  3. Akaszd fel a karikánál fogva a köteleket, és két hosszabb szálat csomózz össze nagyjából félúton a csomó és a kötelek alja között. Ezt ismételd aztán a többi kötél-párral is, ügyelve rá, hogy azonos hosszúságban csomózd meg őket.
  4. Ha ezzel megvagy, hasonló módon készíts kb. 12 centiméterrel lejjebb is egy hasonló „csomósort”, de most a másik „szomszédjával” kösd össze a köteleket, és ne azzal, amelyikkel előbb.
  5. Ezzel a virágtartó már majdnem kész is: most a felső csomóhoz hasonlatosan a kötelek aljától 12 centiméterre is köss egy csomót a másik 50 centiméteres kötéldarab felhasználásával. Ha minden igaz, ezután a virágtartó már képes megtartani a szobanövényedet, ha mégsem, és túl nagyok a hézagok, akkor érdemes lehet kisebb közökkel próbálkozni, vagy nagyobb kaspót használni.
  6. A kilógó részeket levághatod, hogy szebben mutasson a virágtartó, majd a karikába helyezve az S alakú akasztó egyik végét, netán egyszerűen a karikát akasztva valahová már gyönyörködhetsz is az alkotásodban.

A makramé virágtartó készítésekor persze a saját ötleteidet is belecsempészheted az alkotásodba. Így például az alábbi videó is nagyszerű módot mutat be a látványos és egyszerű dísz elkészítésére.

Ha pedig az újrahasznosítás mellett döntesz, érdemes lehet megnézni, hogyan készülhet már nem hordott és kidobásra szánt pólóból is tetszetős virágtartó!