Menü Bezárás

Egyszerre krémesen lágy és élénkítően savanykás ez a szederkrémleves

Hideg fekete szeder krémleves

A fekete szeder nagyszerű alapanyaga lehet nemcsak a desszerteknek, de például a leveseknek is, hiszen karakteres, frissítő ízével minden alkalommal izgalmas élményt tud nyújtani az ízlelőbimbóinknak. Ez esetben tejszín egészíti ki a savanykás aromákat.

A szederkrémleves készülhet fagyasztott gyümölcsből is, de természetesen a legjobb az, ha nyáron sikerül valahonnan hazai friss, érett, lédús szedret szereznünk, hiszen ez általában még ízletesebb, míg a fagyasztott vagy importált termés ízében gyakran inkább csak a savanyúság dominál. De válasszuk bármelyik megoldást is, biztosak lehetünk abban, hogy a végeredmény egy érdekes, frissítő, látványos gyümölcskrémleves lesz.

Hozzávalók:

  • 400 gramm fekete szeder (fagyasztott vagy friss)
  • Két csésze víz vagy gyümölcslé (a szőlő, alma a legideálisabb)
  • Egy lime leve és lereszelt héja (a héjat csak bio vagy vegyszermentes lime esetén használjuk fel)
  • Egy csésze cukor
  • Egy csomag bourbon vaníliás cukor
  • Két csésze főzőtejszín
  • Egy evőkanálnyi keményítő (vagy tejszínes/vaníliás puding)

Elkészítés:

  1. Egy lábasban melegítsük forrásig a (már kiolvasztott) szedret, vizet (vagy gyümölcslevet), limelét, vaníliás cukrot és cukrot, majd negyed órán át alacsony lángon főzzük tovább.
  2. Ezután hagyjuk lehűlni az egészet, majd egy turmixgépben, vagy egy botmixer segítségével dolgozzuk homogén krémmé a leves alapját. (Akit a magok zavarnak, le is szűrheti.)
  3. A leturmixolt levesalaphoz adjuk hozzá a kevés vízben csomómentesen elkevert keményítőt vagy pudingport, illetve a lime héját.
  4. Már csak addig kell főzni, amíg a keményítő hatására be nem sűrűsödik.
  5. Ezután ismét hagyjuk lehűlni kicsit, és keverjük el benne a főzőtejszínt, majd pár órára, vagy akár egész éjjelre tegyük a hűtőbe.
  6. Tálaljuk tejszínnel díszítve, vagy akár egy adag vaníliafagylalttal.