A fekete szeder nagyszerű alapanyaga lehet nemcsak a desszerteknek, de például a leveseknek is, hiszen karakteres, frissítő ízével minden alkalommal izgalmas élményt tud nyújtani az ízlelőbimbóinknak. Ez esetben tejszín egészíti ki a savanykás aromákat.
A szederkrémleves készülhet fagyasztott gyümölcsből is, de természetesen a legjobb az, ha nyáron sikerül valahonnan hazai friss, érett, lédús szedret szereznünk, hiszen ez általában még ízletesebb, míg a fagyasztott vagy importált termés ízében gyakran inkább csak a savanyúság dominál. De válasszuk bármelyik megoldást is, biztosak lehetünk abban, hogy a végeredmény egy érdekes, frissítő, látványos gyümölcskrémleves lesz.
Hozzávalók:
- 400 gramm fekete szeder (fagyasztott vagy friss)
- Két csésze víz vagy gyümölcslé (a szőlő, alma a legideálisabb)
- Egy lime leve és lereszelt héja (a héjat csak bio vagy vegyszermentes lime esetén használjuk fel)
- Egy csésze cukor
- Egy csomag bourbon vaníliás cukor
- Két csésze főzőtejszín
- Egy evőkanálnyi keményítő (vagy tejszínes/vaníliás puding)
Elkészítés:
- Egy lábasban melegítsük forrásig a (már kiolvasztott) szedret, vizet (vagy gyümölcslevet), limelét, vaníliás cukrot és cukrot, majd negyed órán át alacsony lángon főzzük tovább.
- Ezután hagyjuk lehűlni az egészet, majd egy turmixgépben, vagy egy botmixer segítségével dolgozzuk homogén krémmé a leves alapját. (Akit a magok zavarnak, le is szűrheti.)
- A leturmixolt levesalaphoz adjuk hozzá a kevés vízben csomómentesen elkevert keményítőt vagy pudingport, illetve a lime héját.
- Már csak addig kell főzni, amíg a keményítő hatására be nem sűrűsödik.
- Ezután ismét hagyjuk lehűlni kicsit, és keverjük el benne a főzőtejszínt, majd pár órára, vagy akár egész éjjelre tegyük a hűtőbe.
- Tálaljuk tejszínnel díszítve, vagy akár egy adag vaníliafagylalttal.