Menü Bezárás

Papír és üveglencse: Ékszerkészítés kezdőknek is!

Üveglencse ékszerkészítés

Hasznos tippek azoknak, akik most ismerkednek az üveglencsés ékszerek készítésével

Nagyszerű “találmány” az üveglencse, hiszen gyerekjáték vele az ékszerkészítés. Ráadásul nem is akármilyen alkotások láthatnak napvilágot néhány egyszerű lépést követve, hanem rettentő bájos, látványos és kétségkívül egyedi gyönyörűségek. Ha te is szeretnéd kipróbálni, mi fán terem az üveglencsés ékszerkészítés, ne is keresgélj tovább: itt leírjuk az alapokat.

Mire lesz szükséged hozzá?

Alapvetően (jóval) kevesebb, mint egy tucat dolgot kell beszerezned attól függően, hogy milyen ékszert is szeretnél készíteni. Mindenek előtt szerezz be:

  • Egy tetszőleges méretű üveglencsét
  • Egy hozzá méretben passzoló ékszeralapot (ami lehet medálalap, hajtűalap, fülbevaló-alap, vagy ami épp megtetszik neked),
  • Ragasztót (a 3D lakk nekem bevált, de a Triple Gloss lakk is tökéletes volt, és a Mod Podge nevű decoupage ragasztót is sokan ajánlják, amit személy szerint még nem próbáltam ki eddig…)
  • Egy neked tetsző illusztrációt például egy újságból, vagy egy előre nyomott ékszerpapírról (a képeken szereplő medálokhoz valódi bélyegeket hasznosítottam újra, és jól működtek erre a célra, de az otthon nyomtatott képeket nem ajánlom, mert sajnos a legtöbb lakkal és ragasztóval az eredmény nem túl szép).

Készíts továbbá elő:

  • egy puha “szőrű” ecsetet,
  • egy precíz munkára használható, kisebb ollót,
  • egy ceruzát.

Esetleg szükséged lehet még az alábbiakra:

  • Nyaklánc alap
  • Szerelőkarika (ha pl. a medál akasztós része nem megfelelő a nyakláncra rögzítéshez) és hozzá való fogó
  • Charmok és csecsebecsék az ékszer “felturbózásához”
Üveglencsés ékszerek antik bélyegek felhasználásával

Hogyan készül az üveglencsés ékszer?

A folyamat roppant egyszerű, és legalább olyan gyors is – meglepő volna, ha az aktív fázisok negyed óránál tovább tartanának, bár a száradásra kell várni valamennyit. A következő lépéseket követve biztos a siker:

  1. Készítsd elő az üveglencsét és a kiszemelt illusztrációt, illetve egy ceruzát. A papírra helyezve az üveglencsét, rajzold körbe, hol kell kivágni. Inkább picit beljebb vágj, mint hogy túl nagy legyen a kivágott forma.
  2. Kend át vékonyan és egységesen ragasztóval mind az üveglencse hátoldalát, mind pedig az illusztráció elülső oldalát.
  3. Helyezd a papírt az üveglencsére, majd óvatosan, de alaposan simítsd rá. A felesleges ragasztót törölgesd le.
  4. Nagyjából fél-egy órát kell várni, míg a ragasztó megszárad. (De azért olvasd el, az általad használt terméknél mennyi száradási időt írnak.)
  5. Ezután hasonló módon ragaszd az immár mintás üveglencsét az ékszeralaphoz. (Itt már hagyományos “szuperragasztók” és társaik is használhatóak akár.)
  6. Az ékszer lényegében elkészült, de még adott esetben szükség lehet rá, hogy például egy szép nyakláncalapot vagy hajtűalapot, esetleg más ékszeralapot válassz hozzá.