Menü Bezárás

Kísérteties drónfelvétel: több száz tökéletesen ugyanolyan elhagyott kastély sorakozik egymás mellett

Az eredeti tervek szerint hétszázharminckettő pontosan ugyanolyan, miniatűr francia kastélyra emlékeztető lakóház épült volna fel a törökországi Burj Al Babas luxuslakópark területén, miután azonban a projekt a vállalkozó csődje miatt kudarcba fulladt, jelenleg megközelítőleg félezer elkészült kastély sorakozik egymás közvetlen közelében elhagyatva. A drón által készített felvétel talán még kísértetiesebb, mint ha csak az utcán sétálva tárulna elénk a látvány.

Valahol félúton Isztambul és Ankara között egy 732 „mini” kastélyból álló lakóparkot kezdtek el építeni, azonban erősen kérdéses, hogy a klónokra emlékeztető házrengeteget valaha is átadják, vagy akár csak a terveknek megfelelően felépítik, ugyanis a 2014-ben kezdődött beruházás tavaly novemberben a fejlesztő – a Sarot Csoport – csődje miatt egyelőre félbeszakadt. Eközben a Bloomberg januári cikke szerint mintegy 27 millió dollárnak megfelelő adósság terheli csak a lakóparkot érintő projektet.

Noha a házak külsőre egészen egyformák, a vásárlók maguk tervezhették meg, hogy milyen legyen egy-egy ilyen kastély belülről. Az egyenként 324 négyzetméteres épületek Mudurnu településen találhatóak egy csendes, vidéki területen. A központban egy afféle közösségi ház is épült volna, a hatalmas centrum azonban ugyancsak nem készült el. Itt a tervek szerint mozi, konferenciatermek, óvoda, éttermek és boltok, sporthelyszínek és egyéb luxusszolgáltatások is helyet kaptak volna.

A csőd előtt 587 ház fejlesztésével járt sikerrel a tervező vállalat, egy-egy kastély ára 370-530 ezer dollár lett volna. A Sarot Csoport egy vezetője ugyanakkor elmondta, reméli, hogy a 200 millió dolláros beruházás a jövőben valamiképpen sikerrel zárul, s ahhoz, hogy ez megtörténjen, már csak újabb 100 villát kell eladniuk, hiszen ezzel már állni tudnák az adósságot. Reményei szerint még ez évben ismét nekiláthatnak a projektnek.

Borítókép forrása: pixabay.com / Hans Braxmeier