Menü Bezárás

Épp egy tucat tanács, amit érdemes megfogadnod, ha eleged van a pattanásokból

Sajnos a pattanásoktól olykor meglehetősen nehéz szabadulni, mindazonáltal van néhány olyan tipp és trükk, amivel – a pattanásos bőr okaitól függően – akár szép eredményeket is elérhetünk.

1. Rendszeres, de nem túlzásba vitt arcmosás

Fontos hangsúlyozni a rendszeres, gyengéd arcmosás szükségességét – napi kétszeri arcmosás ideális lehet arra, hogy a bőr megjelenését és egészségét javítsuk. Persze nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a pattanásos arcbőr nem annak a jele, hogy valaki nem mosakszik eleget, hiszen nem a kosz okozza elsősorban a kellemetlen bőrtüneteket. Mégis fontos, hogy a nap során esetlegesen az arcra kerülő szennyeződéseket, port és felesleges olajat rendszeres arcmosással eltávolítsuk.

Olajokat nem tartalmazó hidratáló krémet is alkalmazhatunk a mosdás után, ami segít megőrizni a bőr hidratáltságát – a túl száraz bőr ugyanis szintén pattanások megjelenéséhez vezethet. Mivel pedig a túlzásba vitt arcmosásnak is szárító hatása lehet a bőrre, aligha kell magyarázni, miért kerülendő.

2. Nem érdemes durva szövettel dörzsölni az arcbőrt

Többeknek szokása durva felületű eszközökkel és textilekkel dörzsölni az arcbőrt, ami azonban cseppet sem jó ötlet, mert egy pont után irritálhatja a bőrt, így gyulladást, majd annak eredményeképp még makacsabb „akné-burjánzást” okozva. A puha szivacsokkal természetesen nincsen probléma, így azokat nyugodtan lehet használni.

3. Tartsd tisztán a kozmetikai- és sminkeszközöket

A sminkeszközök, szivacsok, ecsetek és egyebek tisztán tartása is különösen fontos. Ezeket rendszeresen érdemes szappannal és vízzel tisztítani, hogy ne telepedhessenek meg bennük olyan baktériumok, amelyek esetlegesen a pattanások megjelenéséhez vezethetnének. Tisztítás után persze jól száradó helyre érdemes tenni az eszközöket, és használat előtt érdemes megvárni, amíg teljesen megszáradnak.

4. A haj tisztán tartása is fontos!

Nem arról van szó, hogy minden nap hajat kellene mosni, de amikor a hajon felesleges olaj jelenik meg, az onnan a bőrre juthat, ezzel – elsősorban a hajvonal környékén – zöld utat adva a pattanások megjelenésének. Hajspray-k, zselék és gélek használata esetén jó figyelni arra, hogy azok ne kerüljenek a bőrre.

5. Látogatás az orvosnál

Érdemes orvos, bőrgyógyász tanácsát is kikérni a pattanásokkal kapcsolatosan, hiszen olykor hormonális okok is meghúzódhatnak a jelenség mögött, de például az sem kizárt, hogy speciális antibiotikum felírásával tudnak segíteni a Propionibacterium acnes baktériumok leküzdésében.

6. Ne nyomkodd!

Bármily nagy legyen is a kísértés, a pattanások nyomkodása sajnos esetenként további gyulladáshoz, illetve akár hegesedéshez vezethet, ami egyáltalán nem az a hatás, amit el szeretnénk érni.

7. Hasznos lehet a helyi alkalmazásra szánt termékek használata

Gyakran az arc bizonyos részein jelennek csak meg a pattanások. Ilyenkor hasznosak lehetnek a különböző szérumok és krémek, igaz, beletelhet egy időbe, mire igazán látványos javulást lehet elérni velük. A türelem azonban legtöbbször meghozza a gyümölcsét ez esetben is. A hagyományos termékek mellett a helyi retinoidok is hasznosak lehetnek, amelyeket ugyancsak a bőrgyógyász írhat fel, s amelyek segítenek megszabadulni az elhalt bőrsejtektől, valamint csökkentik a gyulladást is.

8. A stressz kerülése is segíthet

Sajnos a stressz számtalan módon hatással lehet az egészségünkre, így például elősegítheti a gyulladásos folyamatokat, ami pedig akár a pattanások megjelenésében is szerepet játszat. Ha úgy látod, hogy túl sok stressz ér, érdemes kipróbálni valami olyan tevékenységet, például hobbit, ami úgy érzed, hogy meg tud nyugtatni. E célra a testmozgás is hatásos lehet – feltéve persze, ha élvezettel tudod csinálni, és nem csak újabb stresszforrást jelent.

9. A megfelelő táplálkozásnak is nagy a szerepe

Noha nem feltétlenül van közvetlen összefüggés bizonyos ételek és az akné között, általános megfigyelések szerint akadnak olyan ételek, amelyek túl gyakori fogyasztása növeli a kellemetlen bőrprobléma kockázatát. Ilyenek például a nagyon cukros ételek és üdítőitalok. Másoknál a tejtermék túlzott fogyasztása vezethet a pattanások számának növekedéséhez.

10. Védekezés a napsugarak ellen

A napfény elleni védelem számos ok miatt fontos, egyebek mellett azért is, mert a túl sok napfény károsíthatja a bőrt, a leégés pedig túlzott olajtermeléshez is vezethet, ami pedig ismét csak a pattanások megjelenéséhez vezethet. Fontos az is, hogy a saját bőrtípusodnak megfelelő terméket használj.

11. Az olajat tartalmazó bőrápolási termékek nem mindenkinek jók

Az olajtartalmú bőrápolási termékek elzárhatják a pórusokat, ezért akinek nem száraz a bőre, annak érdemes kerülnie az ilyen termékek használatát. Talán picivel több idő úgy megvásárolni a terméket, ha előtte a címkét is át kell böngészni az összetevők után, de jó hír, hogy ha találsz olyan terméket, ami beválik, onnantól ezzel sem lesz probléma.

12. Csínján a hámlasztással!

A hámlasztó termékek célja, hogy eltávolítsák a bőrről az elhalt sejteket – csakhogy míg némi hámlasztásnak jó hatásai lehetnek, ha valaki túlzásba viszi, akkor bizony akár még több pattanással is szembesülhet. Mégpedig azért van ez így, mert a hámlasztó hatást úgy szeretné kiegyensúlyozni a szervezet, hogy még több olajat termel, ami eltömíti a pórusokat – innentől pedig már ismerős a történet…

A borítókép forrása: pixabay.com / Alexandr Ivanov