Menü Bezárás

Három illóolaj, amely segíthet enyhíteni a fejfájást

Ha szereted a kellemes illatokat, és éppen enyhítenéd is valamivel a fejfájásod, az alábbi három növény illóolaja közül érdemes lehet megpróbálkoznod eggyel!

Az illóolajoknak számtalan pozitív hatása lehet, és még ha nem is képesek helyettesíteni az orvosi segítséget, mindenesetre kellő utánajárással alkalmazva őket enyhülést hozhatnak az idegesítő és kellemetlen fejfájásra. Persze, komolyabb baj esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, de mintegy kiegészítésként akár az alább sorolt növények illóolajával is meg lehet próbálkozni.

Figyelem! Mielőtt úgy döntesz, kipróbálnád valamelyik illóolajat, mindenképp kérdezd meg a gyógyszertárban, patikában, miként alkalmazható!

Levendulaolaj

A levendulaolajat gyakran használják stressz- és szorongáscsökkentésre, de a jobb alvást is elősegítheti, továbbá többen úgy vélik, hogy a stressz okozta fejfájást és migrént is képes enyhíteni. A MedicalNewsToday cikkében azt írja, hogy egy 2012-es tanulmány szerint a levendulaolajas inhalálás valóban biztonságos és hatékony módja lehet a migrénes fejfájás enyhítésének.

Rozmaringolaj

A rozmaring illóolaját a népi gyógyászat a keringés javítására és a fejfájások ellen is használja, és akadnak is kutatások, amelyek megerősíteni látszanak azt, hogy a rozmaring illóolaj beválik fejfájás ellen. Egy 2008-as tanulmány szerint gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van az illóolajnak, míg egy 2013-as tanulmány szerint az elvonókúrán lévő embereknél a fájdalom és alvászavar kúrálásában is hatékonynak bizonyult.

Borsmenta illóolaj

A borsmentát is használták a népi gyógyászatban, mi több, a fejfájás ellen az egyik legnépszerűbb szer volt sokáig. Egy 2015-ös tanulmány szerint egyes fejfájástípusok ellen valóban hatékony lehet ez az illóolaj, ha a homlokra és halántékra helyeznek belőle, míg egy ugyancsak 2015-ös tanulmány szerint gél formájában a migrénes fejfájást is enyhítette a borsmenta.

A borítókép forrása: pixabay.com / mohamed Hassan