Menü Bezárás

Talán nem is gondolnád, milyen egészséges a sütőtök!

Ezek a sütőtök pozitív hatásai

A sütőtök jótékony hatásai igen sokfélék, így aztán érdemes egy kicsit alaposabban is megnézni, mi mindent nyerhetünk ennek a különleges eledelnek a fogyasztásával.

A boltokban egyre többféle sütőtökkel lehet találkozni, így az őshonos fajták mellett különlegesebb, külföldön kedvelt változatokba is könnyedén belebotolhatunk a vásárlások alkalmával. Fontos, hogy nem minden tök ehető, hiszen vannak olyan dísztökök is, amelyek csupán dekorációs célt szolgálnak, de a boltokban, piacokon azok is bátran kérhetnek felvilágosítást, akik esetleg nem tudnák, mely tökök alkalmasak emberi fogyasztásra, és melyek nem.

A sütőtök egyik legnagyobb előnye a benne található sok-sok béta-karotin, amely nemcsak kiváló antioxidáns, de egyúttal az A-vitamin előanyaga is – és mellesleg a terméshús pompás, narancsos színét is ez adja.

A növényi eledelek fogyasztása számos tanulmány szerint önmagában is nagy segítség lehet továbbá az egészséges testsúly megtartásában, a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, illetve az idő előtti halálozás megelőzésében. Ráadásul a főleg növényi alapú étrendet fogyasztók esetében a haj és a körmök is szebbek, egészségesebbek lehetnek, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is csökkenthető ilyen diétával – tér ki rá cikkében a MedicalNewsToday.com.

A portál szerint a sütőtök fogyasztása kedvező hatással lehet a vérnyomásra, ami a termésben található rostoknak, C-vitaminnak és káliumnak köszönhető. Emellett a cukorbetegség megelőzésében és a vércukorszint a normál értékeken tartásában is hasznos segítséget nyújthat egy 2019-es, állatokon végzett kísérlet tanulsága szerint.

Azoknak is érdemes sütőtököt fogyasztaniuk, akik a szemük egészségét védenék, hiszen a számos antioxidáns, amely megtalálható ebben az eledelben, kifejezetten kedvez a szemünknek is. A C-vitamin mellett az E-vitamin és a béta-karotin is segíthet megelőzni az időskori makuladegenerációt és akár más, a korral járó szemészeti problémákat is.

A sütőtök tápanyagtartalma is igen kedvező, hiszen egy csésze főtt vagy sült sütőtök 1,76 gramm fehérjét, 2,7 gramm rostot, 12 gramm szénhidrátot, 0,17 gramm zsiradékot, és csupán 49-100 kcalt tartalmaz. Azt persze tartsuk szem előtt, hogy fajtától függően is eltérő lehet a sütőtökök tápanyag- és energiatartalma.

Emellett ráadásul található benne A-, C-, B6-, B2- és E-vitamin, kálium, réz, mangán, folát, vas, magnézium és foszfor is.

Természetesen nem mindegy, hogy miként esszük a sütőtököt, hiszen ha jó sok cukorral készítjük el süteménynek, úgy nyilvánvalóan nem a legegészségesebb csemegét kapjuk eredményül, míg ha kevés mézzel, vagy akár bármilyen ízesítés nélkül megsütjük, úgy sokkal kedvezőbb tápanyagtartalmú eledel lesz az eredmény.

Nem szabad feltételezni azt sem, hogy az alapjaiban egészségtelen táplálkozást ellensúlyozni tudja az, ha például sütőtököt is eszünk, bár valószínűleg már ezzel is tehetünk egy kis lépést az egészségesebb életmód és táplálkozás irányába.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Bernadette Wurzinger)