Menü Bezárás

Ideális szobanövények a gyerekszobába

Könnyen gondozható szobanövények gyerekszobába

8 nem mérgező, de annál látványosabb növény

Igazán kiváló hatása lehet egy kis zöld saroknak a gyermekszobában, különösen akkor, ha magát a lurkót is bevonjuk a növények, majd később akár állatok gondozásába. Ráadásul számos növény a levegőt is tisztábbá teheti – még ha e téren meg is oszlanak a tudományos bizonyítékok –, valamint jelenlétük általánosságban csökkentheti a megélt stresszt és szorongást. Fontos viszont, hogy a gyerekszobába csak biztonságos, nem mérgező, s lehetőleg könnyen kezelhető növénykéket helyezzünk.

Óvodáskori emlékeim közül az egyik, amelyet „rémisztősége” miatt tudok mindmáig felidézni, az volt, amikor az egyik csoporttársamat egy növény termésének a jóízű kóstolgatásán kaptam. Nos, mivel akkortájt különösen érdekelt a növény- és állatvilág, menten tudtam, hogy ez bizony veszélyes vállalkozás volt a részéről, hiszen mérgező volt a kiszemelt csemege, amiről afféle megátalkodott kis „árulkodósként” azonnal szóltam is az óvó néniknek… Szerencsére az égvilágon semmi baj nem történt az óvatlan bogyószüret következtében, de a történet jól mutatja, hogy a gyerekek bizony tudnak meglepetéseket okozni, és hiába hisszük, hogy úgysem – teszem azt – kóstolnának meg egy növényt, mégiscsak jobb az, ha esélyt sem hagyunk egy esetleges mérgezésre.

A gyerekszobába való szobanövények fontos, sőt elsődleges tulajdonsága tehát, hogy semmilyen részük ne legyen mérgező hatású. Ezen felül viszont az sem árt, ha könnyen kezelhető az adott növény, mivel így könnyebben besegíthet a gondozásába a csemete is. A legtökéletesebb pedig az a növény, amelyik mindezeken felül még látványos, színes, illatos is, mivel minél fiatalabb korosztályról van szó, annál inkább lenyűgözik a gyerekeket a pompázatos virágok és a tarkabarka levelek. De hogy gyakorlatibb tanáccsal is szolgáljak, alább összegyűjtöttem néhány olyan kedves kis növényt, amely remek éke lehet egy gyerekszobának.

1. Csüngő csokrosinda

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy a csüngő csokrosindát mindenki ismeri – ha nem is így, de például zöldike néven. A Chlorophytum comosum latin nevű faj gyakori dísze az otthonoknak, nemcsak azért, mert rendkívül könnyen szaporítható az időről-időre megjelenő kis sarjai révén, de azért is, mert meglehetősen igénytelen, mégis meglepően látványos. Különösen egy érdekesebb kaspóba téve ez a (legtöbbször) zöld-fehér csíkos levelű növényke nagyon jól betöltheti a „gyerekszobai növény” szerepét.

2. Szemölcsliliomok

Újabb könnyen gondozható növény következik! A szemölcsliliomok kisebb helyen is tökéletesen elférnek, a leveleik pedig nemcsak formájuk és habitusuk, de gyakran csíkozott színezetük miatt is különösen látványosak. Szeretik a napfényt, nem igényelnek túl sok gondozást, kis szerencsével gyorsan új sarjakkal örvendeztetnek meg, s mindennek tetejébe nem sínylik meg, ha hébe-hóba teljesen megfeledkezik öntözésükről a kis kertész…

A szemölcsliliomok hamar újabb kis “bébikkel” örvendeztethetnek meg (Fotó: pixabay.com / Thomas Martin)

3. Hálóslevél, avagy fittonia

A csodaszép, színes levelű fittóniák igazán jól mutatnak a kisebb helyiségekben is, a gondozásuk viszont megkíván némi gyakorlatot, így csak akkor helyezzük a gyerekszobába, ha magunk gondoskodunk róla, vagy legalábbis rendszeresen besegítünk a gondozásába, nehogy esetleg csalódást okozzon a növény hanyatlása a gyerkőc számára… A rendszeres öntözésről nem szabad megfeledkezni, mivel a fittonia nagyon nem szívleli a kiszáradó talajt – közben viszont a túlöntözés is rossz hatással van rá. Emellett a tűző nap vagy a túlzott napfény is megviseli, ami viszont jó hír azoknak, akik félárnyékos helyet tudnak csak biztosítani számára a világos ablakok helyett. Tápoldatozni főleg a nyári időszakban szükséges.

4. Csüngő varjúháj

A gyerekek számára a csüngő varjúháj elsősorban a szokatlan megjelenése miatt lehet érdekes, hiszen nem minden nap látnak hasonló habitusú növényeket – különösen a természetben nem. Noha a gondozása nem túl bonyolult, arra azért nem árt felhívni a gyerek(ek) figyelmét, hogy a duci kis levelek eléggé érzékenyek, és ha nem elég óvatosak, letördelhetik őket.

5. Fokföldi/afrikai ibolya

Örök sláger ez a színes virágú, bársonyos levelű parány. Különösen szereti a napsütötte ablakokat, ami alatt persze nem a tűző napot kell érteni, hiszen az lényegében semmilyen növénynek nem kedvez. Lehetőleg huzatmentes, viszonylag meleg helyre tegyük, és csak alulról öntözzük, hogy így biztosan ne kerüljön víz a leveleire. Szereti ugyan a magasabb páratartalmat és igényli a rendszeres öntözést, de túlöntözve hamar lekonyulhatnak a leveli, s akár a gyökerei is rothadásnak indulhatnak, ami nem ritkán már visszafordíthatatlan állapotot jelez.

6. Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

Valódi dzsungelhangulatot tud árasztani egy-két szép nagyra megnőtt szobapáfrány a szobában, és a megfelelő páratartalom biztosításán kívül különösebb „extra” igénye nincs is. Lehetőleg rendszeresen öntözzük, de a gyökere ne álljon vízben – elhelyezését illetően pedig a tűző napfényt kerülni kell. Bár ez a páfrány nem mérgező, mindig járjunk utána, hogy amit kinéztünk, tényleg szobapáfrány-e, mert bizony akadnak mérgező hatású páfrányok is.

Szinte esőerdei hangulatot varázsol a jól gondozott szobapáfrány (Fotó: pixabay.com / inonoyazy)

7. Karácsonyi kaktusz

Ki ne ismerné az éppen az ünnepek előtt/alatt virágzó karácsonyi kaktuszt? Nos, jó hír, hogy nemcsak szép és viszonylag könnyen gondozható ez a növény, de nem is mérgező. Ráadásul könnyedén szaporítható levéldugványozással, így mindig lehetnek újabb „bébikaktuszok”, amelyekkel tovább díszíthetjük a lakást.

8. Párnafű

Dúsan burjánzó, filigrán hajtásaival és apró levélkéinek tömegével a párnafű nagyon üde és kellemes hangulatot tud kölcsönözni a lakás azon szegletének, amelyet vele díszítünk. A talaját illetően nem árt körültekintőnek lenni, hiszen a tőzegmohával dúsított, jó vízáteresztő és szellősebb közegben érzi csak igazán jól magát, cserébe viszont nincsen szüksége különösen meleg helyre, és a tűző naptól védett, fényesebb ablakban is tökéletesen jól eléldegél. Gyakran kell öntözni, de nem jó, ha gyökerei körül pang a víz, mivel akkor az érzékeny kis gyökerek sajnos rothadásnak indulhatnak.