Menü Bezárás

„Sakura” latte kétféleképpen

Ceylon tea - cékla sakura latte

Divatos manapság fantázianevet adni a forró italoknak, a sakura latte pedig éppen aktuális is így tavasz idején, különösen akkor, ha valaki történetesen Japán- vagy Ázsia-rajongó. Nem mintha éppenséggel az volnék, de a cseresznyevirágzás is olyan motívum, amelyet különösen érdekesnek és lenyűgözőnek tartok.

Mindenek előtt le kell szögeznem, hogy ezen italok egyike sem tartalmaz cseresznyefavirágot, ellenben a színűk és hangulatuk miatt nagyon is passzolnak a sakura-ünnephez – én legalábbis így látom.

Nemcsak a megjelenésük bájos azonban, de történetesen ételfesték helyett egy kifejezetten egészséges összetevő színezi őket rózsaszínre, amelynek révén így a tél vége felé egy kevéske ásványianyag-tartalékot is felcsippenthetünk. Nem másról van szó, mint a céklaporról!

Aki nem szereti a céklát, annak sem kell erre máris tovább kattintania, hiszen tapasztalatom szerint csak enyhén érezhető édeskés, kicsit a répáéra emlékeztető ízt ad az italhoz a cékla, tehát cseppet sem zavaró. (Állíthatom ezt úgy, hogy sem nyersen, magában fogyasztva, sem pedig a savanyúságként kínált verzióját nem különösebben csípem e zöldségnek, miközben süteményekhez például előszeretettel használom.)

Az első receptet inkább a könnyedebb, „virágosabb” ízek kedvelőinek szánom, akik szeretnék (és tudják) mellőzni a koffeint, míg a második italba jó fajta ceyloni teát javasolok.

Sakura latte növényi tejjel (Vegán, koffeinmentes)

Hozzávalók:

  • 2 dl növényi tej (mandulatej, rizstej ideális, de mással is lehet próbálkozni, és sovány tehéntejjel sem lett rossz az eredmény)
  • 1 teáskanál céklapor
  • Cukor, édesítő ízlés szerint (én 2,5 teáskanálnyi cukrot tettem bele)
  • 1,5 teáskanál (EHETŐ minősítésű!) rózsavíz – elhagyható
  • Fél teáskanál vanília kivonat, vagy egy teáskanál vaníliás cukor (utóbbi esetben az ital édesítésénél vegyük figyelembe ennek cukortartalmát is)
  • Kandírozott, friss bio, illetve szárított rózsaszirom az ital tetejére

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel a (növényi) tejet kicsivel forrás alatti hőmérsékletre (kb. 75-80 fokra), majd adjuk hozzá a céklaport, és kanállal vagy egy tejhabosítóval keverjük el benne alaposan.
  2. Ezután következhet a többi hozzávaló, melyeket szintén keverjünk el az italban.
  3. A tetejére díszítésként egy kevés rózsaszirmot is szórhatunk.

Sakura tea latte (Koffeint, állati tejet tartalmaz)

Hozzávalók:

  • 1,5 dl ceylon tea
  • 0,5 dl tej
  • 1-2 teáskanál céklapor
  • 1-3 teáskanál barna cukor
  • Kandírozott, friss bio, illetve szárított rózsaszirom az ital tetejére

Elkészítés:

  1. Először természetesen készítsük el a teát, majd töltsük egy csészébe, bögrébe vagy hőálló pohárba.
  2. Ezután adjuk a teához a cukrot és a céklaport.
  3. Ha ez kész, habosítsuk a tejet, majd óvatosan keverjük el a teában.
  4. Végezetül rózsaszirommal dekorálhatjuk az italt, a szeretnénk.

Kiegészítés:

A második ital színe kevésbé lesz világos rózsaszín, de azért így is szép látványt nyújt majd, különösen a hab.

Tej helyett kávé krémport is lehet használni, akkor kicsivel több teát használjunk. A kávé krémporból is 1-2 teáskanálnyit érdemes beletenni.