Menü Bezárás

Felesleges kacat vagy hasznos kiegészítő a macska szökőkút?

Macska szökőkút

Egyre több állatkereskedésben és online webáruház kínálatában találkozhatunk macska szökőkúttal, olykor akár egészen bájos darabokkal is. De vajon tényleg szüksége van erre a cicának, vagy csak egy divatos kacatról van szó, ami pár hét után a padláson leli meg végleges helyét?

A macska szökőkút ötletét eredetileg az vetette fel, hogy a kedvencek így mindig friss vizet ihatnak. Ez a cicák esetében nagyon hasznosnak is tűnik, mivel sokan közülük nemcsak az eledelek, de az ivóvíz kérdésében is meglehetősen válogatósak tudnak lenni.

Ráadásul a macskák gyakran nem is nagyon éreznek késztetést arra, hogy igyanak, egészen addig, amíg el nem kezdi őket gyötörni a szomjúság – így viszont gyakorta előfordul, hogy nem fogyasztanak elég folyadékot a szervezetük kellő hidratálásához. A nem elégséges vízfogyasztás dehidratációhoz vezethet, és a vesekövek kockázatát is növeli. Mivel a legtöbb cica az álló vízzel szemben a folyó vizet – például a megnyitott csap vizét – vonzónak tartja, ezért a macska szökőkút legalábbis egy részüknél megoldhatja a nem kellően gyakori vízivás problémáját.

A szökőkút másik nagy előnye, hogy a hangja alapján könnyebben meg tudják határozni a kis kedvencek, pontosan hol is a víz. Ugyan a cicák látása is viszonylag jó, sokszor szívesebben támaszkodnak a hallásukra. A mélyebb itatótálakban lévő álló víz esetében sajnos meglepetésként érheti őket, ha a vízszint túl magasan, netán túl mélyen van. Mindezek felett a víz csobogása kíváncsivá teheti őket, így gyakrabban kereshetik fel a szökőkutat, mint tennék azt az itatótál esetében.

Azon cicák esetében is megoldást jelenthet a macska szökőkút, akik kellemetlen élménynek élik meg, amikor a bajszuk folyamatosan a tálkához vagy a vízhez ér. A szökőkutak számukra is ideálisak lehetnek, hiszen így bajszaik épek és érintetlenek maradhatnak.

Néhány dologra azért persze nem árt odafigyelni. Például arra, hogy a macska szökőkút anyaga BPA-mentes műanyag legyen, és természetesen az is ideális, ha nincsenek rajta apró, leszedhető, esetleg fulladásveszélyt okozó részecskék.

A vizet természetesen a macska szökőkútban sem keringethetjük csere nélkül sokáig, hiszen csak a rendszeres vízcserével garantálható, hogy a víz kórokozóktól és szennyeződésektől mentes legyen.