Menü Bezárás

Klasszikus pudingos-cseresznyés piskóta – Gyors és könnyű recept a cseresznyeszezonra

Pudingos-cseresznyés piskóta recept

Sokak gyerekkori kedvence a pudingos-cseresznyés piskóta, amit a nagyik és anyukák előszeretettel készítettek a kora nyári hónapokban, amikor frissen, zamatosan állt rendelkezésre a roppanós gyümölcs.

A meggyet és cseresznyét egyébként is szinte mindenki szereti a piskótában, de ha még egy kis vaníliapuding is társul hozzá, akkor garantált lesz a siker a kicsik és nagyok körében egyaránt. Szerencsére nagyon egyszerű is elkészíteni a klasszikus, retro desszertet, így bátran nekiállhatunk, ha sikerül beszerezni egy adag friss gyümölcsöt. Persze, akár konzerv is használható, és eperrel, barackkal, erdei bogyósokkal is helyettesíthető a meggy és a cseresznye.

Hozzávalók:

  • Négy egész, M méretű tojás szétválasztva
  • Másfél csésze kristálycukor
  • Másfél csésze búza finomliszt vagy extra finom süteményliszt
  • Egy kiskanál sütőpor
  • Egy kiskanál szódabikarbóna
  • Egy dl olaj
  • Egy dl hűs víz
  • Egy csomag bourbon vaníliás cukor
  • Egy csipet apró szemű só
  • Magozott meggy (ízlés szerint, ill. érdemes lisztbe forgatni kissé, ha nem akarjuk, hogy lesüllyedjen a süteményben)
  • Egy tasak vaníliás pudingpor + ízlés szerint cukor
  • 3 dl tej

Elkészítés:

  1. A pudingport csomómentesen elkeverjük a tejjel, illetve a cukorral, majd sűrűre főzzük. A sütőt eközben elő lehet melegíteni 180 fokra, illetve érdemes előre kivajazni a tepsit is.
  2. A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjét és a sárgáját külön tálakba helyezzük.
  3. Egy másik, nagy méretű tálban összekeverjük a száraz összetevőket (liszt, cukor, só, vaníliás cukor, sütőpor, szódabikarbóna).
  4. Ezután hozzáadjuk a száraz, lisztes keverékhez a négy tojássárgáját, a vizet és az olajat.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan, több részletben a tésztába forgatjuk. Ha kész, a kivajazott tepsiben szépen eloszlatjuk a tésztát.
  6. Erre szórjuk a lisztbe forgatott cseresznyét. A nagyjából szobahőmérsékletűre hűlt pudingot egy evőkanál segítségével, foltokban oszlatjuk el a tészta tetején.
  7. Süssük a piskótát addig, amíg szép aranybarna nem lesz, illetve, amíg a beleszúrt tű (vagy villa) tisztán nem jön ki.