Sokak gyerekkori kedvence a pudingos-cseresznyés piskóta, amit a nagyik és anyukák előszeretettel készítettek a kora nyári hónapokban, amikor frissen, zamatosan állt rendelkezésre a roppanós gyümölcs.
A meggyet és cseresznyét egyébként is szinte mindenki szereti a piskótában, de ha még egy kis vaníliapuding is társul hozzá, akkor garantált lesz a siker a kicsik és nagyok körében egyaránt. Szerencsére nagyon egyszerű is elkészíteni a klasszikus, retro desszertet, így bátran nekiállhatunk, ha sikerül beszerezni egy adag friss gyümölcsöt. Persze, akár konzerv is használható, és eperrel, barackkal, erdei bogyósokkal is helyettesíthető a meggy és a cseresznye.
Hozzávalók:
- Négy egész, M méretű tojás szétválasztva
- Másfél csésze kristálycukor
- Másfél csésze búza finomliszt vagy extra finom süteményliszt
- Egy kiskanál sütőpor
- Egy kiskanál szódabikarbóna
- Egy dl olaj
- Egy dl hűs víz
- Egy csomag bourbon vaníliás cukor
- Egy csipet apró szemű só
- Magozott meggy (ízlés szerint, ill. érdemes lisztbe forgatni kissé, ha nem akarjuk, hogy lesüllyedjen a süteményben)
- Egy tasak vaníliás pudingpor + ízlés szerint cukor
- 3 dl tej
Elkészítés:
- A pudingport csomómentesen elkeverjük a tejjel, illetve a cukorral, majd sűrűre főzzük. A sütőt eközben elő lehet melegíteni 180 fokra, illetve érdemes előre kivajazni a tepsit is.
- A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjét és a sárgáját külön tálakba helyezzük.
- Egy másik, nagy méretű tálban összekeverjük a száraz összetevőket (liszt, cukor, só, vaníliás cukor, sütőpor, szódabikarbóna).
- Ezután hozzáadjuk a száraz, lisztes keverékhez a négy tojássárgáját, a vizet és az olajat.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan, több részletben a tésztába forgatjuk. Ha kész, a kivajazott tepsiben szépen eloszlatjuk a tésztát.
- Erre szórjuk a lisztbe forgatott cseresznyét. A nagyjából szobahőmérsékletűre hűlt pudingot egy evőkanál segítségével, foltokban oszlatjuk el a tészta tetején.
- Süssük a piskótát addig, amíg szép aranybarna nem lesz, illetve, amíg a beleszúrt tű (vagy villa) tisztán nem jön ki.