A krumpligombóc leves ugyan hagyományosan amolyan „hó végi” fogás, hiszen alapvetően nem sok drága alapanyagra van szükség hozzá, de ha mód adódik rá, én szeretem inkább gazdagabban készíteni. Vagyis, kerül bele némi hús, illetve zöldség is, utóbbi méghozzá bőséggel.
Hozzávalók a gombócokhoz:
- 15 dkg finomliszt
- 0,5 kilogramm főzőburgonya
- 1-2 db tojás
- Ízlés szerint só
Hozzávalók a leveshez:
- Egy fej vöröshagyma
- 3 db közepes sárgarépa
- Egy szál fehérrépa
- Fél zellergumó
- 50 dkg sertés húsos csont
- Egy csokor friss petrezselyem
- Őrölt pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
A krumpligombóc leves elkészítése:
- A burgonyát meghámozzuk kockázzuk, megfőzzük, összetörjük majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- Feltesszük a levest főni a hússal, majd, mikor az már puhult, hozzáadjuk a zöldségeket is. A répákat daraboljuk, a zellerből praktikusan két negyed mehet bele, a hagymát én egészben szoktam hagyni, mert nem szeretjük. (Így a végén ki lehet emelni belőle egyszerűen.)
- Míg a leves fő, a lehűlt tört burgonyából elkészítjük a gombócokhoz a masszát. Azért fontos, hogy lehűljön, mert máskülönben túl sok lisztet venne fel, ami a gombócok élvezeti értékét jelentősen rontaná… Tehát, hozzáadjuk a tört krumplihoz a tojást, némi sót és annyi lisztet, amennyit felvesz.
- Amikor a leves már majdnem kész, a krumplis masszából lisztezett kézzel gombócokat gyúrunk, majd azokat óvatosan a forrásban lévő levesbe helyezzük. Pár percet még hagyjuk őket főni azt követően, hogy felbukkantak a leves felszínén, majd elzárhatjuk a gázt, és hamarosan merhetjük is a tányérokba a kész levest.
- Van, aki tejföllel szereti, így azt javaslom, kínáljunk hozzá azt is a tálaláskor.